10 aug. 2011

It´s the economy, stupid!

Det är panik på Londons gator, och hur mycket vi än ska fördöma ligisternas farliga och själviska beteende, måste vi också försöka förstå vad som ligger bakom. Svenska tv-journalister är alltid pigga på att ställa frågan: "Kan det här hända också i ... [konstpaus] Sverige?" Nej, det kan inte hända här, även om vi har haft en regering sedan 2006 som inte har velat förstå att förutsättningen är stora klassklyftor och massarbetslöshet och unga som inte ser någon framtid. Vi ska inte heller blunda för att det är nästan uteslutande män som begår de värsta våldshandlingarna. Idiotiskt nog plundrar ligisterna fattiga butiksägare och slår sönder hus och egendom som kunde komma till användning åt dem. Om de hade kunnat läsa, skulle de ha citerat Shelleys rader från "The Mask of Anarchy": "Rise like Lion after slumber / In unvanquishable number - / Shake your chains to earth like dew / Which in sleep had fallen on you - / Ye are many - they are few". För det är den mekanismen som ligger bakom. Politikerna sätter in ännu fler poliser, och våldet ökar, och det är så dumt. Men också dumt att inte vilja se att det här är människor som inte har något att förlora, att det är människor som har gett upp, och att enda chansen att få ett bättre samhälle är att arbeta för att få in dem i samhället, få dem att göra nytta, se att de är en del av det som de håller på att slå sönder, att deras våld är riktat åt fel håll. I dagens DN skriver Nina Powers om samma sak, att det finns ett mönster. Polisen har ett otacksamt jobb på alla sätt och vis, det vet vi i Sverige sedan Göteborgskravallerna 2001. Men dessa ungdomar - ja, visst: dessa män, dessa pojkar, är redan bittra och känner sig svikna och uteslutna ur samhället.

9 kommentarer:

  1. Ja, det är för j-gt. Hjärtat blöder. Samhällen som har skev fördelning av ägande, privilegier och inflytande fungerar sämre. DN:s förutsägbara ledare idag talar om att lägga skulden där den hör hemma (hos förövarna), att det brittiska välfärdssystemet fjättrar människor i bidragsberoende och det som krävs är stimulans som gör att människor själva lyfter sig ur sin sociala misär. Hur ser den stimulansen ut om man samtidigt förespråkar att staten ska vara så osynlig som möjligt, om det inte handlar om polisinsatser då förstås. Kanske det vanliga mantrat med jobbskatteavdrag och lägre försörjningsstöd som ska göra det "lönsamt" att arbeta.

    SvaraRadera
  2. Mm, det är sorgligt, men samhället håller på att utvecklas i en så cynisk inriktning, att pengar har blivit svaret på ALLA frågor ... Ack!

    SvaraRadera
  3. Jo, men se också Kenan Malik (som har egna erfarenheter av upploppen på 80-talet):

    http://kenanmalik.wordpress.com/2011/08/09/five-quick-points-about-the-riots/

    SvaraRadera
  4. Mm, självfallet, det är inte enkelt, men alla vill ha någon eller något att skylla på. Fast det är väl ändå ett faktum att oro och bråk är följden av att människor känner sig undanskuffade från samhället. De har inget att förlora, eller upplever situationen så.
    Det är lätt att skylla på polisen, men det är väl som i många andra sammanhang, att i en så stor yrkeskår finns det goda och onda inslag, att det är lönlöst att döma ut alla, och lika lönlöst att ensidigt hylla alla. Övergrepp har skett, men också verkligt goda insatser. Även i Gbg 2001, där det är lätt att i efterhand säga hur de skulle ha uppträtt, men svårt när de står där utsatta för provokationer och situationer som är svåra att överblicka förrän efteråt.

    SvaraRadera
  5. Intressanta punkter av Kenan Malik. Man hoppas innerligt att politikerna vågar lyssna på nya breda analyser och ta mänskliga, långsiktiga beslut. Inte mer av det gamla.

    SvaraRadera
  6. Här en intressant synvinkel, som tyvärr menar att politiker är just fast i gamla hjulspår ...
    http://www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/10/uk-riots-political-classes

    SvaraRadera
  7. Tungt. Bra Guardian-artikel. Lokalt engagerade med reellt inflytande verkar vara en väg. Politiken måste förnyas.
    På tal om något helt annat - kommentarsfältens vara eller icke vara. Du måste vara en av de bästa värdarna i bloggosfären. Alltid ett vänligt svar, hur kommentarerna än ser ut. Tack för det.

    SvaraRadera
  8. Jag vet, ibland har jag nog varit lite för snäll, för en del som kommenterar har bara varit dumma. Men ok, jag vet hur det brukar se ut på en del andra ställen (Aftonbladet, till exempel), och jag undrar om det är det smartaste att artikelförfattarna i Sverige konsekvent ställer sig utanför kommateringen - jo, jag förstår att det skulle ta mycket av deras tid, men på tal om guardian, där brukar den som har skrivit artikeln bemöta kommentarerna.

    SvaraRadera
  9. Svenska ledarskribenter (många av dem) tror att fascistiska eller halvdito rörelser uppstår för at folk inte har läst och satt sig in i Karl Popper och Johan Norberg, "inte har begripit hur det egentligen ligger till". Denna panglossianska syn på politik, aktivism, social oro och extrema rörelser är ju rätt mycket en avspegling av den avpolitiserade livspusslande medelklass vi dras med, men det är också unhgefär samma sattityd som Reinfeldt, Olofsson & Borg kör med: politiska val presneteras eller kläs om som sunt förnuft och rationell teknokrati. Blä.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.