Som barn var det fyra manliga arketyper som fångade mitt intresse och under några år blev en besatthet: James Bond, Dracula, medlemmarna i rockbandet Kiss – samt västernhjälten. De tre förstnämnda har jag väl i största möjliga mån vuxit ifrån, men intresset för västernfilmen har bestått. Så lägligt då att Sven-Erik Klinkmann, auktoritet inom det populärvetenskapliga forskningsfältet, ger ut en ambitiös essä om västern, med den passande titeln Cowboydrömmar.
Liksom för Bond, Dracula och Gene Simmons hade den manliga västernhjälten en oemotståndlig dragningskraft på kvinnor, där det brukade räcka med att visa sig så föll de som furor (fast det var ingenting jag tänkte på – då). Klinkmanns genomgång av västernfilmen utgår från några bekanta troper, listade som ”mannen”, ”sheriffen”, ”den laglöse”, ”hämnaren” och ”de andra” (de osynliggjorda). Fast han börjar oväntat nog med ”kvinnan”.
Liksom ursprungsbefolkningen (”indianerna”, som de kallades när jag var barn), svarta, mexikaner och asiater, var kvinnor i västernfilmen oftast osynliggjorda. Även om dessa filmer var och är en amerikansk angelägenhet är det två europeiska skådespelerskor som svarar för de kanske mest intressanta kvinnoporträtten: Marlene Dietrich i Fritz Langs Rancho Notorious från 1952 och Isabelle Huppert i Michael Ciminos Heaven’s Gate från 1980 (den som sågades när den kom, men som genomgått en omvärdering de senaste femton åren). Joan Crawfords insats i Nicholas Rays Johnny Guitar från 1954 är också minnesvärd.
Den västernfilm som brukar hamna högst i Sight & Sounds enkät vart tionde år om tidernas bästa film är John Fords The Searchers från 1956, med John Wayne i en paradroll – den hamnade på plats 15 i 2022 års omröstning. Vad Klinkmann avstår från att nämna är hur Martin Scorsese i flera avseenden lät sin Taxi Driver från 1976 bli en modern version av Fords film, med Jodie Fosters barnprostituerade tjej i rollen som den vita kvinnan som rövades bort av Comanche-stammen.
Klinkmanns bok fyller annars en viktig funktion, då västernfilmen inte riktigt setts som en seriös filmgenre, värdig akademisk forskning (åtminstone inte i Sverige). Till det intressanta hör bland annat en jämförelse med just film noir-genren, som hade sin storhetstid ungefär samtidigt som västern (50- och 60-talet). Klinkmann hittar många beröringspunkter, och visar också med eftertryck hur västernfilmen fungerade i samklang med tidsandan, och därmed blir något mer än historiska dokument från en tid cirka hundra år innan de inspelades.
Det blir också en bok om manlighet. Visst, cowboyen är en problematisk karaktär i många av filmerna, ofta insnärjd i en moralisk ambivalens mellan både de skrivna lagarna och de oskrivna etiska riktlinjerna. Det finns drag av sadism hos många av filmgenrens (anti)hjältar, flera av dem spelade av Clint Eastwood. En sadism som har övertagits i modernare tid av den överskattade Quentin Tarantino, som Klinkmann mycket riktigt genomskådar som en enkelspårig och ointressant regissör, och gör en oväntad men säkert tillförlitlig jämförelse: ”Kanske finns det någonting Wagnerskt hos Tarantino, en postmodernt sofistikerad, nybrutal Wagner.”
Klinkmann skriver på djupet om filmerna, om John Waynes återhållsamma replikföring, om Randolph Scotts lakoniska framtoning, om Clint Eastwoods fåordighet i främst Sergio Leones filmer. I den av Eastwood själv regisserade De skoningslösa från 1992 jämförs hans karaktär Bill Munny med Akilles i Iliaden, där båda ofrivilligt får se sin ilska och hämndgirighet förlösas av mordet på en nära vän.
Det är många titlar att hålla reda på, men Klinkmann styr med säker hand förbi effektiva referat och träffsäkra analyser. Ett fylligt appendix listar de mest kända filmerna (ledtråd: de är riktigt många!) och ger många nostalgiska upplevelser. Oftast är originaltitlarna oöversatta, även i de fall när det finns en svensk titel, men det är konsekvent gjort och i många fall är de svenska titlarna dessutom missvisande, som när Leones mästerverk Once Upon a Time in the West fick heta Harmonica – en hämnare. Klinkmann är inte odelat positiv till den, där han beundrar dess visuella stil men att den är stillastående och saknar intresse för intrigerna och karaktärerna. Jag är inte enig här.
En av de få filmer som jag inte sett (vad jag vet) är Robert Aldrichs Ulzana’s Raid från 1972. Han är en av de mest underskattade och mest mångsidiga amerikanska regissörerna, som Klinkmann också påpekar. Utöver sin västern gjorde han bland annat den bästa film noir-filmen Kiss Me Deadly, camp-skräckisen Whatever Happened to Baby Jane?, samt queer-dramat The Killing of Sister George.
Komikern Jimmy Carr sa på sin nuvarande USA-turné att han befann sig i landet som gett oss tre avgörande kulturella yttringar: jazzmusiken, stand up-komiken – samt västernfilmen. Det är en mycket amerikansk angelägenhet, och appendixet som listar de viktigaste filmerna har det gemensamt att de åtminstone utspelar sig i USA (som bekant spelades många av Sergio Leones filmer in i Spanien och Italien). Det är därmed synd att en så utsökt västern som John Hillcoats The Proposition från 2005 inte ges utrymme. Den bästa västernfilmen har för den delen ännu inte gjorts: under många år har Hillcoat försökt filmatisera Cormac McCarthys roman Blodets meridian – den har åtminstone potential att bli västernfilmernas västernfilm.