30 aug. 2011

Hon tar priset

Patti Smith, denna älskvärda människa, fick i dag glädjen att skaka hand med kungen och lyssna på Veronica Maggio, vilket nog inte händer varje dag (i någons liv), när hon äntligen fick det där sabla Polarpriset. Visst kunde det vara lite rart med svenska artister som spelade hennes mest kända låtar - men jag saknade en version av "Pissing in a River", då det är en så väsentlig del av hennes konstnärskap, att bilden av henne inte blir komplett utan den - och ja, jag hade min lilla önskelista som de inte alls brydde sig om:
Anna von Hausswolff: "Pissing in a River"
Olle Ljungström: "Kimberly"
Thåström: "Rock N Roll Nigger"
Kajsa Grytt: "We Three"
Titiyo: "Paths That Cross"
The Knife: "Break it Up".
I stället fick vi höra den plågsamt pretentiösa Anna Järvinen smeka "Distant Fingers" mothårs, vilket fick min champagne att smaka surt, och inte förrän Ola Salo kom in och sjöng "People Have The Power" som om han menade vartenda ord fanns det mål och mening med programmet. Då tog det slut. Men hennes tacktal var en höjdare, när hon nämnde att musik är ett lagarbete, och tackade sina musiker - något som knappast hör till kutym när andra soloartister ska hämta sina priser. Som smolk i bägaren dök Mr Mankell upp för att berätta om hur mycket hennes musik har betytt för "unga tjejer". Ursäkta mig, Mr Mankell, jag må vara mycket (eller lite), men jag är ingen ung tjej. Skäms! På det hela taget var det ändå underhållande att se kungaparet och det blivande prinsessparet lyssna på vettig musik för en gångs skull - för nog är det vettigare att Victoria B gillar Patti Smith än Eric Saade och Da Buzz?

(Bild Annie Leibovitz.)

4 kommentarer:

 1. Tror du verkligen att de lyssnade? Jag tror de stängde öronen och drömde om Tomas Ledin./Agneta

  SvaraRadera
 2. Jag hade tänkt skriva ett inlägg om TV4s skamliga praxis. Just när Salo sjunger avslutningen bestämmer sig krämar-tv för att avbryta. Det var 4 minuter kvar till nästa program, men reklam-maffian styr ju.

  Annars blev jag mest rörd av Pattis leende, hennes uppenbara glädje över detta, hennes rörelse och hennes hand i kungens.

  Jag är inte lättrörd i dessa sammanhang, men nog blev den magnifika stråkkvartetten i samma andetag som Patti en skön manifestation för den musik som vägrar gå maktens ärende?

  SvaraRadera
 3. "Mankell är min favoritförfattare."

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/rockbjornen2011/article13544711.ab

  SvaraRadera
 4. Mm, fast både drottning och prinsessa klappade händerna, men jag vet inte om det var åt Ola Salo eller låten, PHTP.
  Jag blev också irriterad när Tilde de Paula bröt in innan Salo sjungit klart. Men TV 4: jag kunde inte hitta programmet på tv4play heller, så man måste ju se det ... Och ja, aldrig har väl priset gått till någon som är så glad och tacksam och ödmjuk, och därför var det också ett bra tal hon höll, och viktigt, som betonade samarbete, solidaritet med andra människor.
  Mankell må skriva som han vill, men han ska fan inte stå där och säga att det bara är tjejer som inspirerats, när Patti Smith under hela sin karriär gjort en poäng av att skita i hela gendergrejen, då hon klädde ut sig till Frank Sinatra på omslaget till Horses, då hon skriver låtar som Pissing in a River - varför fick vi inte höra den?

  SvaraRadera