att ta språnget in i mörkret och tugga i sig skuggorna

We begin to live when we have conceived life as tragedy

23 aug. 2011

Är det här allt - - -

I Rolling Stone kan läsas att Jerry Leiber har dött, låtskrivarpartner till Mike Stoller, ansvarig för många av Elvis odödliga låtar. Parallellt med att jag lärde mig läsa som femåring upptäckte jag farsans Elvis-skivor, och åtminstone i den åldern kunde jag lägga ihop två och två, och fattade att det var låtar som var skrivna av Leiber/Stoller man skulle söka efter. Men medan de mest gjorde sig kända för snabba enkla låtar som "Baby I Don´t Care (You´re so Square)" - en favorit, som också spelats in av The Primitives, även om de inte listas på parets webbsida bland de sex artister som spelat in den - skrev de även den melankoliska "Is That All There Is", som gjorts i en fin version av Peggy Lee. Och inte minst av Polly Jean Harvey.


6 kommentarer:

 1. Jo, och så skrev de inte minst en rad underbara låtar åt The Coasters, allt från Down in Mexico till Yakety Yak, Young Blood, Love Potion Number Nine, I'm A Hog For You, Idol with the Golden Head, Searchin och Poison Ivy, ett slags grundkurs i att vara cool och street smart ... Three cool cats, fast de var ju bara två, Jerry Leiber och Mike Stoller.

  SvaraRadera
 2. Ja, mångsidiga killar! De var ju rätt unga också när de började. Love Potion Number Nine är en rätt stark brygd, minns jag, och Poison Ivy likaså. Ett gott hantverk, helt enkelt. Men jag gillar främst enkelheten i en låt som "Baby I don´t care", inte minst för att den lärde mig begreppet att vara SQUARE (tänk vad mycket engelska jag lärt mig av rockmusik, så mycket som jag inte lärde mig i skolan).

  SvaraRadera
 3. Ska man vara noggrann, och det ska man nog i det här fallet, gjordes Love Potion Number Nine i original av The Clovers. The Coasters gjorde en cover av den senare samma år (59). Clovers spelade rentav in två versioner av låten.

  SvaraRadera
 4. Jag har förstått att de blev förbannade på Elvis för att han ändrade i texten till "Hound Dog", började sjunga om en kanin ...

  SvaraRadera
 5. Enligt Wikipedia var det i Freddie Bells "förmedlande" version mellan Big Mama Thorntons och Elvis som texten förändrades i en mer urvattnad version.

  Jsg nämmner om den här förändringsprocessen i min avhandling om Elvis (Klinkmann 1998: 244ff, finns också på nätet). För en fascinerande studie av hur låten förvandlats senare, se Lilliestam, Lars (1988): Musikalisk ackulturation - från blues till
  rock. En studie kring låten Hound Dog.

  SvaraRadera
 6. "is that all there is" är inspirerad av thomas manns "Enttäuschung" (besvikelse) från 1896. läs den, den är bara tre sidor lång. här i engelsk översetzung:
  https://files.nyu.edu/ef820/public/essays/others/disillusionment.txt

  SvaraRadera