Hon skämdes för sanningen. Lögnen var så mycket anständigare.

We begin to live when we have conceived life as tragedy

6 mars 2019

Nobelpriset återuppstår


Att det blir två Nobelpris i litteratur i år blev det väntade utfallet efter att Nobelstiftelsen nöjt sig med Svenska Akademiens reformarbetet. I höst delas alltså ut pris för både 2018 och 2019, men frågan är om det blir dubbelt så roligt.

Det bristande förtroendet tar nog längre tid att reparera. Att Horace Engdahl petas ur Nobelkommittén för sina gräsliga offentliga uttalanden må vara på sin plats, men samtidigt dräneras den lilla gruppen på fem läsare på litterär kompetens. Samtidigt borgar dugliga läsare som Rebecka Kärde och Kristoffer Leandoer i den externa gruppen för potentiell framgång.

Med tanke på att det funnits drag av godtycke över senare års pristagare känns det som att de i år åtminstone borde kunna hitta en pristagare som är värdig. För att återupprätta mitt förtroende krävs att de tänker ett steg längre än till redan etablerade namn som Bob Dylan och Kazuo Ishiguro. Jag vet att många hoppas på Margaret Atwood, Joyce Carol Oates eller Huraki Murakami. Men dessa författare klarar sig utan priset.

För att bevisa att det finns genuin kompetens i Akademien skulle ett pris till ett namn som inte redan är välkänt vara uppfriskande. Det ligger inte i deras intresse att göra sig populära hos så många som möjligt – hellre vill jag bli överraskad, och att de ska göra skäl för sitt rykte som initierade läsare.

Det mest spännande blir kanske att invänta omvärldens bevakning. Nobelpriset är fortfarande det största litteraturpriset, och likt få andra händelser något som ger Sverige tillfälle att åtminstone en dag  per år vara i kulturens centrum. Detta kan nog ändras, om statusen reduceras på grund av allt för förutsägbara val.

Nåväl. I oktober kommer jag att med sedvanlig nyfikenhet följa tillkännagivandena. Min förhoppning är att de inte väljer kompromissens väg och belönar moraliskt fläckfria författare, för att inte väcka liv i det senaste årets skandaler. Därför hoppas jag innerligt på att den skandalomsusade fransosen Michel Houellebecq blir en av pristagarna.

(Också publicerad i Jönköpings-Posten 6/3 2019)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar