6 maj 2011

Tjuvlyssnat

Jag går i skolans korridorer, ser nedräkningskalendrarna från avgångsklasserna. IB 2, som har jobbat med Processen i fyra veckor, har skrivit på ett A4: "Kafka hade inte heller så roligt", den gamla slagdängan från 80-talet, som kunde synas på t-shirts som bars av folk som ville visa att de var intellektuella. Två elever som uppenbarligen går på ett annat av skolans program står länge vid lappen, och när jag går förbi utspelar sig följande dialog:
A - Jaha. Men vem är Kafka?
B - Eh ... han är nog en sån där filosof.

7 kommentarer:

 1. Heh, samhällseleverna hatar oss nu. De skrek "DÖ, IB!" åt oss i korridoren, och hängde upp en ballong med samma ord på sin vajer. Blickarna ska vi inte tala om..

  SvaraRadera
 2. Mm, men då har ni ju lyckats med någonting!

  SvaraRadera
 3. Blir ändå lite småimponerad av att några klasskamrater uppenbarligen håller fanan högt med den typen av provokationer. Fast jag har å andra sidan fått berättat för mig hur det gick när de försökte läsa Kafka på SP - en gång. Och det säger jag med så lite trams som möjligt i rösten.

  SvaraRadera
 4. "Jag har läst Kafka och jag har gjort det med kläderna på!" (Magnus Ödmark). Normalt har man alltså inte några när man läser Prags store alienatör?

  SvaraRadera
 5. Usch, det var inte roligt att bli påmind om de där gamla töntiga Kafka-t-shirtsen. Men jag undrar, var det inte mest "coola" och intellektuellt understimulerade biträden på Akademibokhandeln som bar dem? Och möjligen några i deras umgängeskrets. Åtminstone i Stockholm. Bland de som "ville visa att de var intellektuella" på den tiden, t ex jag själv och mina kompisar, var det där pinsamma plagget ungefär lika ocoolt som moonboots, Björn Håkansson eller Alphaville.


  Lars

  SvaraRadera
 6. Så har du köpt dig en biljett till Hultsfredsfestivalen i juli?

  SvaraRadera
 7. Nä, jag hade ingen Kafka-tröja. Inte nu heller.
  Eh, nä, jag har inte heller köpt någon biljett till Hultsfred, och tänker inte åka dit heller. Jag antar att Morrissey spelar där, och det är inte heller något jag ser fram emot. De flesta som är där, eller många, vet ändå inte vad han är.

  SvaraRadera