Hon skämdes för sanningen. Lögnen var så mycket anständigare.

We begin to live when we have conceived life as tragedy

23 nov. 2011

Vart är världen på väg?

Rolling Stone chockar genom att utnämna Jimi Hendrix till världshistoriens bästa gitarrist: varifrån kom den, liksom? Andra oväntade namn på top 10 är Keith Richards, Jimmy Page, Ry Cooder, Chuck Berry, Eric Clapton [sic] - ja, alla bra gitarrsolon verkar ha spelats in före 1975. Men på plats 17 åtminstone någon som är någorlunda ung: Jack White. Och en kvinna på en så prominent placering som 72: Joni Mitchell. Och så Joan Jett - två kvinnor av 100 gitarrister, det är vad jag kallar kvotering! Men jag kan inte ta en lista på allvar som inte har plats för den enda gitarristen värd namnet, den enda som verkligen behandlar gitarristen som den ska behandlas: Blixa Bargeld. Titta bara på den här Nick Cave-videon, hur sublimt hans spel är (där kan AC/DC komma med sina treackordslåtar, Ramones med sina tvåackordslåtar: här snackar vi nollackordslåtar - - -), till vänster på scenen.

12 kommentarer:

 1. Klart att det är en tomtig lista. Dominansen för det som i USA kallas "classic rock" (och som definierar rock överlag som en till 90% vit genre, om än med en rot ner i bluesen, men skild från soul, hiphop, metal och elektroniskt driven musik) är kvävande. Följdriktigt hamnar Eddie van Halen, en för många av oss helt ointressant figur, på åttonde plats medan Ritchie Blackmore och Johnny Marr landar runt femtio och Steve Vai, Todd Rundgren, Steve Howe ("Relayer" 1974 är en helt unik platta, och hans sätt att spela gitarr där, och de slamriga, stingande ljudeffekterna, föregriper faktiskt mycket av frenesin hos band som Die Krupps och Nick Cave and the Bad Seeds tio år senare!) och Pat Metheny (för att lista några som både är enormt stilsäkra, kreativa *och* tekniskt virtuosa musiker) helt hamnar utanför listan. Den engelska och europeiska punken/new-waven verkar heller inte ha existerat, bortsett från Pistols, Police och arvingarna U2 och Smiths: var är Mick Jones?

  Mikael Åkerfeldt från Opeth och fransk-zigenske jazzlegenden Bireli Lagrène är två andra namn jag skulle placera på en sådan här lista (John McLaughlin är ju med, så argumentet "det är jazz, inte rock" håller inte!) Som sagt, en oerhört förutsägbar rankning.

  SvaraRadera
 2. Är det "världhistoriens bästa gitarrister" man rankat? Då borde väl Andres Segovia varit med åtminstone?

  SvaraRadera
 3. Men Steve Howe var väl med (plats 69). Mm, jag har också lite svårt för att ta det här på allvar. Dessutom vet jag inte hur bra Neil Young är som gitarrist, men jag lyssnar nog hellre på honom än på många som är högre placerad. Nu har jag väl inte lusläst listan, men att inte ha med Kevin Shields från My Bloody Valentine är hur konstigt som helst. Det går inte att få en elektrisk gitarr att låta bättre än så här:
  http://www.youtube.com/watch?v=t0dJqlvOSq4&feature=related

  SvaraRadera
 4. Nej, Howe är inte med - 69 är Richard Thompson. Nevermind, även om Howe säkert varit med på tidigare listor i Rolling Stone så har det då knappast varit för lirandet på Relayer (eller för "The Ancient" på Tales From... året innan, ett annat helt unikt spår). De låtarna har de allra flesta i den här nämnden inte mött.

  Här finns en litet mer översiktlig version av Stone's lista: http://tinyurl.com/d42b6m6 ; på RS egen sajt har de vad jag kan se ingen listning i text, rakt upp och ner, utan man måste klicka sig fram från det ena porträttet till nästa.

  Håller f ö med om Blixa och Kevin Shields. Och var är Billy Corgan från Smashing Pumpkins? Var är Carlos Alomar och Earl Slick (som kan höras i högform på t ex Bowies "Station To Station" och "Young Americans")? Och det syns knappt till en enda gitarrist från Motown eller Stax, ett typiskt utslag av att verklig deep soul inte ses som riktig rock.

  SvaraRadera
 5. Men listor överlag, kanske är listor i det här sammanhanget inte alls rätt genre?

  SvaraRadera
 6. Hm, när jag kollar på listan nu ser den helt annorlunda ut ... Äsch, strunt samma, jag ägnar mig åt något vettigare i stället (funderar på hur en lista över de 100 bästa trummisarna skulle se ut, ha!!!) ...

  SvaraRadera
 7. Bernur: jag har en skiva med Bill Brufords autograf på omslagets baksida ("Music for Piano and Drums" med Bruford och Patrick Moraz från mitten av 80-talet). Är ingen samlare, men just den är jag glad att jag ropade in på Ebay, dessutom var det rätt billigt. Killen är ett geni - och har stått som etta eller bland de fem främsta på, utan tvivel, mängder av listor över världens bästa slagverkare.

  SvaraRadera
 8. Nu verkar det här bli allt mer nördigt, men på skivan Hai! (2003?) spelar Budgie trummor med den japanske taikotrummisen Leonard Eto, på en medföljande dvd till skivan. Väldigt dynamiskt, kan jag tycka, även om jag inte vet mycket om trummor öht.
  Yes? No!

  SvaraRadera
 9. Den bäste helt okände trummis jag hört är ungraren Thomas Böröcz på "Live in Italy" med Jaco Pastorius och en ung Bireli Lagrène, inspelad våren 1986, året före Jacos tragiska död. Alla tre är i god form (ingen av de två andra hade spelat med Jaco tidigare) och ljudet är snyggt och nära, men Böröcz knäcker verkligen - och han är, vad jag förstår, helt okänd: kollar man upp på Discogs finns han på några obskyra tyska jazzplattor. Men han är grym, funky, lekfull, ibland tung och fjädrande som John Bonham och med självklar känsla för den timing de andra behöver spela mot.

  SvaraRadera
 10. Jag har, apropå att jag talat om Kate Bush och Steve Gadd, frågat två klasser vem som är världens bästa trummis, svaret blev i ena klassen Bonzo, i den andra John Bonham ...
  Nä, okända trummisar är jag inte så bra på, men jag gillar ju mest Budgies spel, som verkligen lyfter Siouxsies skivor när han gick med i The Banshees.

  SvaraRadera
 11. haha, Led Zep 4-ever i de klasserna! Frågan är om Ringo Starr ens skulle komma med på en lista över de hundra största pop/rocktrummisarna framröstad av trummisar och kritiker idag. Tekniskt var eller är han ingen fantom; Ian Paice, Lars Ulrich eller t ex Sheila E (som lirat med Prince under långa tider men dessutom varit med i Ringos storband på senare år) är tekniker av en helt annan kaliber. Men han var helt rätt för Beatles.

  SvaraRadera
 12. Och hur ska man då förhålla sig till "studiotrummisar" som Jim Keltner? Gäller det trummisar och percussion över huvud taget ska man nog kolla extra noga i Afrika och Karibien. Även Sydamerika.

  SvaraRadera