Hon skämdes för sanningen. Lögnen var så mycket anständigare.

We begin to live when we have conceived life as tragedy

28 nov. 2011

Ken Russell död

Ken Russell dog i söndags, ser jag. Filmregissören som på 70-talet gjorde några sensationella filmer om klassiska kompositörer, filmer som det är svårt att se utan röda kinder - i England var hans rykte en aning skamfilat. Men han gjorde också på 80-talet Gothic, en av mina favoritfilmer, även om jag förstår att den rent objektivt är snubblande nära pekoralet. Det kan kvitta, då de fina skådespelarna Gabriel Byrne och Julian Sands spelar Byron och Shelley. Byrne har fått en fin karriär på något äldre dagar, när han nu spelar psykoterapeuten i den amerikanska versionen av In Treatment, medan Sands karriär hamnade i träda, även om han redan då, 1986, hade spelat en Shelley-liknande figur i Merchant/Ivorys filmatisering av Ett rum med utsikt, med Helena Bonham-Carter innan hon gifte sig med Tim Burton. Sands var med i några avsnitt av The L Word, om jag inte minns fel. Ja, och så Natasha Richardson som Mary Shelley, underbara Natasha Richardson som dog i mars 2009. Och Timothy Spall, som verkligen är en stor favoritskådespelare, som Polidori. Ken Russell var gift fyra gånger och hade åtta barn.

16 kommentarer:

 1. Ken Russells bästa filmer, The Devils, Gothic, Altered States, ligger alla snubblande nära pekoralet.
  Men om han inte hade gått så nära den gränsen hade de kanske inte blivit lika märkvärdigga filmupplevelser. Att han ibland också snubblade över är något man får förlåta.

  SvaraRadera
 2. Jag förlåter honom gärna - jag glömde att nämna att han också gjorde China Blue, med Anthony Perkins som predikant med märkliga böjelser - en film som jag hade mardrömmar om så sent som i lördags ...

  SvaraRadera
 3. Ingen nämner "Rockoperan Tommy" -den var lysande tycker jag. Första gången jag såg Elton John (här som "the pinball wizard"). "The Devils of Loudon" (inte säker på vad filmen efter Huxleys bok hette) innehöll åtminstone en supervidrig scen nämligen när Grainer brändes på bål. Där firade "special effects" verkligen triumfer. (Den som ev. är intresserad av handlingen rekommenderas dock i stället Eyvind Johnsons "Drömmar om rosor och eld" -det vore något att filma!)

  Minns inte så mycket av "China Blue" men det jag minns var en porrfilm som man med föregivet gott samvete kunde titta på genom finkulturens slöja. Så var det på den tiden.

  SvaraRadera
 4. Har sett The Devils två gånger på bio, med femton års mellanrum, och kan konstatera att den håller. Både skådespelarna och iscensättningen är mycket bra. Naturligtvis en egensinnig film, men så ska det vara när man tar sig an ett sådant ämne, och de möjliga parallellerna till nutid eller 1800-tal får verka av sig själva.


  Dessutom är det underhållande på samma gång som det är skrämmande. Ögonblicket när prästen står på bålet, i lägorna, och ropar till en av sina tidigare anhängare "Men du lovade ju att skjuta mig så att jag inte skulle behöva lida!" och får svaret - på bred oockney - "Sorry, priest!" är ett av de där absurda ögonblicken som Russell medvetet lade in.


  "China Blue" är egensinning, definitivt provokativ, men också kul och stilfull. Mycket vass dialog.

  "Lisztomania" står på listan över filmer jag behöver se (liksom Tommy och Gothic). Rick Wakeman som påven?? Haha! Fast egentligen borde han kanske spelat Liszt - denne beskrivs ju som en slags rockstjärna, vilket han nog också var innan han prästvigdes.

  SvaraRadera
 5. Jo, nog såg jag Tommy, och tyckte väl att den var sådär. Jo, dialogen i China Blue var nog rätt vass - sedan fanns det annat som var mer tveksamt, men det gäller nog det mesta Russell gjorde, att det är ojämnt.
  Eleverna brukar ibland fråga vilket litterärt verk jag vill se filmatiserat - jag brukar inte svara Eyvind Johnson, men det kanske vore något. Dock ser jag fram emot en film byggd på Hellströms Snörmakare Lekholm får en idé, gärna med premiär på nationaldagen!
  Eller varför inte Clas Livijns Spader Dame? Eller, kanske inte - - -
  (SF, jag blir gärna filmkonsult, förresten, jag har gott om idéer!)

  SvaraRadera
 6. Stagnelius "Vladimir den Store" skulle jag vilja se som film. Horace Engdahl kommenterade lyckat att personerna i Stagnelius epos och dramer "för en modern läsare förefaller på en gång psykotiska och centralstimulerade". Tegnér nöjde sig med att karakterisera Vladimir som "en pust från brännvinspannan". Det kanske var Russell som borde filmat Stagnelius epopé?

  SvaraRadera
 7. Ken Russell och Stagnelius - vilket par, synd att det aldrig fick genomföras. Och en svensk regissör med Russells våghalsighet, nä, det är svårt att föreställa sig ...
  Nåja - en filmatisering av mannen utan väg då?

  SvaraRadera
 8. I think whаt yоu pоsted made а gгeаt dеal of sense.
  Howeνer, whаt аbоut this? what if
  you aԁded a little contеnt? I am not ѕayіng yοur contеnt іs not solid, but
  suppοsе you aԁded а title that grabbed
  folκ's attention? I mean "Ken Russell d�d" is kinda boring. You ought to look at Yahoo's home page and note how theу
  write аrticle titleѕ to grаb people interested.
  Үou mіght try addіng a νiԁeo or a ρic oг tωо to get
  people interested about everything've written. In my opinion, it would make your website a little livelier.
  Here is my blog mediawaale.com

  SvaraRadera
 9. It's very straightforward to find out any matter on net as compared to books, as I found this article at this web site.

  Also visit my homepage: Read Much more

  SvaraRadera
 10. I don't know whether it's just mе or if everybоdy elѕe expеriеncing problеms with your blog.
  It appеarѕ as though some оf the writtеn text within your content are
  running off the screen. Cаn someone else ρleаse comment
  аnԁ let me know іf thіs is hapрening tο them too?

  Τhis could bе a isѕue with my web browser
  because I've had this happen before. Cheers

  Here is my blog; visit the up coming document
  My site: http://social.yahoo.com.np/index.php?do=/profile-2628/info/

  SvaraRadera
 11. Yоu're so cool! I don't belіevе I've read through anything like this before. So good to find somebody with some genuine thoughts on this issue. Really.. many thanks for starting this up. This site is something that is required on the internet, someone with a bit of originality!

  Here is my blog; Silk'n Ѕensеpіl Rеview

  SvaraRadera
 12. I was suggеsteԁ this blog by my couѕin.

  I'm not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You'гe incгedіblе!
  Thankѕ!

  Loοk іnto my web-site - article source

  SvaraRadera
 13. Ιf some οne desires expert view оn the topiс of blogging and site-building аfter that i proposе
  hіm/heг to paу a quick visit this webρage,
  Kеep up the fastidious job.

  my wеbpаge ... click through the following document

  SvaraRadera
 14. I prefeг Luci E cіgs

  my ρagе :: Green Smoke Coupon Code

  SvaraRadera
 15. Your own artіcle features proven neceѕsary to me.

  Ӏt’s very helpful and you're simply naturally extremely knowledgeable of this type. You get opened up my own eyes to be able to varying thoughts about this specific matter with intriguing, notable and sound content material.

  Review my homepage; viagra online

  SvaraRadera