Hon skämdes för sanningen. Lögnen var så mycket anständigare.

We begin to live when we have conceived life as tragedy

19 nov. 2011

Omdöme och svindel

[H]istoriens avgrunder. Allt ligger huller om buller i dem, och när man tittar ner grips man av bävan och svindel.
W.G. Sebald, "Luftkrig och litteratur".
Harry Clarkes illustration ("A Descent into the Maelström", efter Poe).

Jag ämnar sjunka ned i den abyss som lystrar till namnet "Sebald", och låter periskopet kika fram lite sporadiskt den närmsta tiden. Medan jag sjunker sänder jag en förströdd tanke till den socialdemokratiska partiledaren Juholt, som vägrar debattera i svt, för att han inte vill stå intill SD:s partiledare Åkesson. Däremot drog han sig inte för att medverka i pratshowprogrammet "Robins" för några veckor sedan, där han med flin på läpparna lyssnade på en Tv 4-komiker som berättade om hur hon under en sejour på ett bageri snuskade till det med bakverken. Kanske det var någon idiot till rådgivare som tyckte det var en god idé att medverka tillsammans med Christina Meltzer, men då borde Juholt bli en sämre lyssnare. Att sitta där och flabba är bara ovärdigt och fjantigt. Eller vad menade han då han i samma veva sa att han var intresserad av att prata politik? Var det i en gapig högljudd pratshow han trodde att det politiska budskapet främst kommer fram?

2 kommentarer:

  1. Man kan gripas av både bävan för intellektuell låghet och svindel över okunskap när man läser din litania. Du talar om att Håkan Juholt inte vill stå bredvid SDs Åkesson men det är inte det det handlar om utan om att SvT antagit Högerregeringens försök att klumpa ihop oppositionen med SD, vilket bildmässigt skulle realiseras i debattstudion. Dessutom så hävdar du i detta att politikern Juholt måste gå med på programledningens sätt att utforma programmet medan du i det senare med Robin helt plötsligt tycks ge Håkan Juholt ansvaret för Meltzers pajasmakerier. Sedan kan man ha diverse olika åsikter om politiker bör säga ja till dessa fåniga underhållningsprogram.

    SvaraRadera
  2. Jo, men exakt, det är mycket synd om H.J. Fast vore han karl för sin politik kunde han nog stå kind mot kind med Jimmie Å. och ändå visa att hans åsikter skiljer sig från dennes.
    Att vara med i Robins pratshow var enbart populistiskt: Juholts rådgivare tyckte det skulle vara bra för opinionsmätningarna. Och där har det ju gått himla bra - - -

    SvaraRadera