Hon skämdes för sanningen. Lögnen var så mycket anständigare.

We begin to live when we have conceived life as tragedy

10 jan. 2011

Leave me alone - I was only dancing

I tv-programmet Let´s Dance tyckte herr Ranelid att ledamöterna i Svenska Akademien behövde dansa, i synnerhet dess sekreterare, vilket fick herr Englund att reagera på sin blogg med ett genmäle där han tyckte att det var bättre att Ranelid dansade än skrev. Nu ska väl Akademien egentligen varken säga bu eller bä om levande författare, men jag förstår reaktionen: underförstått menade förstås herr R. att de i Akademien är stroppar (men vad vet han om deras dansrutiner?), och som vanligt har herr R. monopol på att vara kränkt, även om hans egna ord är oresonligare: "Tryck upp honom mot väggen. Han är inte så stor så det är rätt lätt. Jag kan trycka upp honom med vänster arm för jag orkar det." Detta sagt av en drygt 60-årig man. Eftersom jag var trött och sjuk i helgen råkade jag titta på Stjärnorna på slottet, förvånansvärt nog ett tv-program utan herr R.s medverkan, där Niklas Strömstedt beklagade sig över en 30 år gammal recension, där en Aftonbladet-skribent menade att han "saknade sting" (en ganska elegant referens till fadern, som då var chefredaktör på Expressen: dessutom rätt träffande, med tanke på hur artisten Strömstedt brukar låta), och de andra medverkande stjärnorna gläfste till och tyckte det var för djävligt. Ja, kritik borde förstås förbjudas, förutom när den är insmickrande? Om man orkar ge ut en skiva borde man orka ta emot de negativa omdömena likväl som de positiva. Och kastar man den första stenen ska man nog inte kräva att den ligger kvar på marken efter att ha träffat den förvånade måltavlan.

10 kommentarer:

 1. Förre ständige sekreteraren är - som alla vet som har njutit av Horace Engdahls dansrecensioner i DN -
  mycket dans-intresserad och -kunnig.

  LKE

  SvaraRadera
 2. Den här gången gjorde sig Ranelid skyldig till mer självparodi än någonsin tidigare när han gick till motattack.

  SvaraRadera
 3. Jag trodde eller tyckte att jag har sagt nog om den här mannen, men han fortsätter ju bara att dumma sig.

  SvaraRadera
 4. ivar kristoffersson11 januari 2011 kl. 20:46

  Englund då... gick rakt in i "fällan", har han inget omdöme? "Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas" från Akademins sekreterare... hmmm
  Tuppfäktning av karar igen, Ranelids livsblod? att de orkar hålla på, FINNS det viktigare saker att göra i denna Värld? Tack Björn för ditt rättframma och ärliga skrivande!!

  Nu ska jag kolla dokumentären om Cornelis, en ärlig och sann poet/sångare som blev så misshandlad av svenska staten...

  SvaraRadera
 5. ivar kristoffersson11 januari 2011 kl. 22:34

  Vilken fin dokumentär!! Det är inte lätt att vara människa! Cornelis fick kanske sina chanser av "staten", det jag menar ovan är gatloppet pressen och det "präktiga" Sverige bjöd en av sina största poeter på... Jag växte upp då och vet hur hårt samhället och människorna kunde vara... det har trots allt hänt en hel del..

  SvaraRadera
 6. Var det en (björn)fälla var det nog Ranelid som gick i den ...
  Cornelis är väl ok i sin genre ...

  SvaraRadera
 7. Kära bernur! Man kan kamma sig hur ofta man vill, och man kan ha vilka åsikter man vill om Ranelids stapelbara författarskap (det har jag också) eller om hans person (inte ens det har jag kunnat avhålla mig ifrån) eller om hanses dans (det avstår jag från, ty därom vet jag inget och jag ämnar inte dansa med honom, så saken intresserar mig inte) men av Svenska Ankademiens otillständige sekretarerare hade man kunnat begära något bättre omdöme än det han demonstrerade i sin stingsliga tjänsteblogg. Att i den positionen upplysa menigheten om vilken sorts författare som bör avhålla sig från att författa - det är ju för fan exempellöst omdomeslost. Det är så löst så det rinner. Kan du inte medge det?

  SvaraRadera
 8. "Nu ska väl Akademien egentligen varken säga bu eller bä om levande författare".
  Nja, jag tyckte väl mest att han inte behövde säga något alls. Men om man blir angripen inför miljoner tv-tittare kan jag förstå om man vill försvara sig.
  Men Anders Olsson sitter i S.A. och recenserade i höstas Lars Gustafsson, med orden "en grandios självuppfattning, där jaget framställs som den enda sfär som finns utan yttersida". Nu ska erkännas att resten av recensionen var hyggligt positiv ...

  SvaraRadera
 9. Men kära bernur, låtom oss icke blanda bort kortena. Vad är det för fel med en grandios självuppfattning, om den sitter hos rätt person? Om vederbörande exempelvis sitter inne med en grandios självuppfattning på världsfalleralltets vägnar? Inga namn, men det är helt legitimt, och bland grafonauter inte helt ovanligt. Och vad beträffar att jaget hos LG eventuellt framställts som "den enda sfär som finns utan yttersida" - tja, det är ju så det känns, understundom, vid vissa upphöjda tillstånd, har man sagt mig. AO har allenast gjort det som var hans uppdrag, formulerat några tankar i en recension. Men Englunds perfiditet ingick inte i något litterärt resonemang rörande värdet hos R:s författarskrap, utan var bara ett onyanserat, olyckligt och omdömeslöst utbrott föranlett av ovidkommande utomlitterära tildragelser i någon angränsande hönsgård. - Tystnad hade varit ett lämpligare svar, det håller jag med dig om.

  SvaraRadera
 10. Fan också, att jag fick sista ordet... Jag erkänner mig besegrad - av tystnaden, den vältaliga... Jag återgår till min dans.

  SvaraRadera