Hon skämdes för sanningen. Lögnen var så mycket anständigare.

We begin to live when we have conceived life as tragedy

11 jan. 2011

Konsumentvägledning

Nä, själv är jag lite för upptagen för att ställa upp på bloggaren She´s Too Fond of Books utmaning att läsa systrarna Brontë (å andra sidan: vilket år läser jag inte systrarna Brontë? - å en annan andra sida: varför ställa upp på utmaningar?), men jag tänkte på dig: du behöver den här utmaningen. Dessutom listar hon både några bra biografier och rätt många bearbetningar, allt från Jean Rhys Wide Sargasso Sea till Sheila Kohlers Becoming Jane Eyre (som jag ska läsa). Så följ dessa regler:
1. Du ska göra detta mellan 1/3 och 31/8.
2. Läs tre verk av någon eller några av systrarna Brontë (det vidgade textbegreppet får tillämpas, så jag antar att filmatiseringar duger lika bra?).
3. Cross-overs for other challenges are fine?
4. Du behöver ingen blogg för att medverka.
5. Kommentera på hennes blogg.

2 kommentarer:

  1. Filmatiseringen av Jane Eyre från 2006 med manus av Sandy Welch är riktigt bra. Toby Stephens är kanske lite för sympatisk som den tjurige Mr Rochester, men manuset är befriande ordfattigt. Ljuva gotiska miljöer i regn och skugga.

    SvaraRadera
  2. Miljöerna var ok i den versionen: överhuvudtaget lämpar sig nog en så lång roman bättre som tv-serie än som film. Fast miljöerna i 40-talsversionen är ännu mer gotisk, med Orson Welles som Rochester: han är också mycket passande i den rollen, dvs tillräckligt mångbottnad (både otäck och charmig).

    SvaraRadera