10 aug. 2018

Instruktioner, Leif Holmstrand, Anti


Leif Holmstrand är en produktiv författare och konstnär, ger ut böcker på Bonniers ibland, men också på små förlag. Som det lilla häftet Instruktioner, på Malmöförlaget Anti. Det rör sig om korta texter skrivna som uppmaningar. En bruksanvisning i konstnärligt levande, kunde man säga, med en hel del hushållsattiraljer, tejp, en hel del hundbajspåsar.

Ja, tog man honom på orden, och varför skulle man inte göra det, är det som om en queer Uppfinnar-Jocke hade tagit över tv-programmet ”Sommar med Ernst”. I stället för obrukbara rundstavsmojänger: hundratals stulna helsvarta föremål, insvepta i ishockeynät med hockeypuckar, akvariegrus och tjära som garnering. Det här är bara en av de trettiotal konstinstallationerna som föreslås.

Eller beskrivningen av en dialog: ”En utmattande mängd frågor, en utmattande mängd svar. Alla frågor måste vara svekfulla och ohederliga. Alla svar måste vara lögner.” Att läsa Holmstrands kaotiskt rituella lustmord på den typ av kontrollerade galenskap Ernst odlar är både underhållande och lugnande.  

(Också publicerad i Jönköpings-Posten 9/8 2018)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar