11 sep. 2011

Lite förtrollande

Från Norrland frågas det om jag har sett Jägarna 2 än, men den har inte haft premiär ännu på dessa ickenordliga breddgrader. Jag får nöja mig med den norska Trolljegeren, och betvivlar att Kjell Sundvall kan skapa en lika dråplig atmosfär som i den här fejkade dokumentären om några unga studenter som följer den statliga trolljägaren Hans i jakt på blodprov från ett rabiessmittat troll. Filmen är som en turistbroschyr över Norge, som har inte bara en svindlande vacker natur, utan också troll (en av filmens tokigaste repliker är när Hans, efter att ha tvingat studenterna att smörja in sig med trollfett, kommer tillbaka från skogen mitt i natten och vrålar rätt in i deras kamera: "Troll!!!"). I DN tror Hanna Fahl att efter häxor och vampyrer och varulvar kan troll bli nästa filmtrend, men jag tror det är en begränsad marknad för dessa fulingar. Trollen är bara dumma och ocharmiga, och lite för enkla att överlista: har man lite ljus till hands kan man få dem att spricka eller förvandlas till sten. Men filmen är välgjord, och visar, liksom Död snö, att det inte bara är danskarna som är mer innovativa än svenskarna när det gäller film. Det finns något klart rebelliskt över den här filmen, även om den är lite väl beroende av estetiken från Blair Witch Project. Hellre det dock än de svenska alternativen, som sällan kan utfalla i lika nöjsamma projekt.

6 kommentarer:

 1. Den låter helt klart lockande! Åh minns nu den där tecknade trollfilmen som går vid juletid hm men inte namnet, bara en replik (tror jag?) "ja mamma!" väldigt fula troll i den.. vad heter han nu, Pyret? Som ett soldatnamn, kort och kärnfullt. Nej inte Pyret.
  Och John Bauers väna älvor.. hans fru Ester satt modell.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är lite konstigt att inte vi i den svenska filmen kan skapa något liknande. Varför inte göra något med huldror eller skogsrån. Där finns nog också mer potential att göra mer kommersiell film, med tanke på Twilightfilmerna: helt enkelt snygga skogsväsen som lockar till sig snygga killar.

  SvaraRadera
 3. Huldror skogsrån älvor troll.. otroligt bra ide! Ja konstigt att ingen gjort något, det skulle kunna bli fantastiskt.

  SvaraRadera
 4. ... och förmodligen vara bra för svenska turistbyrårer: häftigare än älgar är de i alla fall ... (jag kan ta 50% av intäkterna om nån vill öppna en themepark - klappa trollet ...)

  SvaraRadera
 5. Klappa trollet, jag kom på vad han heter, Fjant! Pyret Fjant U.S. Army. Nej Smålands skogar, vajande grantoppar mossbeklädda stenbumlingar. Themepark.. mycket förtrollande.

  SvaraRadera
 6. och förmodligen vara bra för svenska turistbyrårer: häftigare än älgar är de i alla fall, Fjant! Pyret Fjant U.S. Army. Nej Smålands skogar, vajande grantoppar mossbeklädda stenbumlingar. Themepark.. mycket förtrollande.

  SvaraRadera