Hon skämdes för sanningen. Lögnen var så mycket anständigare.

We begin to live when we have conceived life as tragedy

13 feb. 2018

De allt färre recensionerna


Med intresse läste jag Carl-Michael Edenborgs genomgång av hur den svenska dagstidningskritiken har ändrats sedan 2007. Inte lika dramatiskt som i Norge och Danmark, skulle det visa sig. Vilket kan förvåna – men som artikeln också visar, är statistik ett försåtligt verktyg. Exempelvis säger det inget om vilka böcker som recenseras.


För att roa mig gjorde jag en egen jämförelse av den aktuella perioden, dvs 15/8-15/9 och jämförde 2007 och 2017. Då blev det på bernur följande siffror:

2007: 11 recensioner
2017: 6 recensioner.

En klar försämring. Till mitt försvar kan jag numera bara skriva om en bråkdel av de böcker jag läser, eftersom jag har två betungande uppdrag för Kulturrådet och Borås Tidning. Dvs, lika betungande som de är roliga. Å andra sidan är kvantitet ett trubbigt verktyg, och det kanske finns en poäng att ransonera sitt skrivande?  

Så för att ge lite perspektiv:

2012: 18 recensioner.

Målet är att inom några år hamna åtminstone någonstans mellan 6 och 18 recensioner i månaden igen. Om internet fortfarande finns då.  

4 kommentarer:

  1. Undersökningen gällde bara de 4 rikstäckande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. (jo, DN såldes i ica på Idre Fjäll men svårare att hitta i Göteborg...)

      Radera
  2. Det mesta tar tid, särskilt om det ska bli bra. Utvecklade recensioner och litteratur-anmälningar behövs i internet.* Fler bilder på böcker i knät på någon läser – med katten, koppen etc – med lite fnuttifierat värdeordsströssel behövs inte.

    *Prepositionen "i" då internet är ett fångstnät.

    SvaraRadera