Hon skämdes för sanningen. Lögnen var så mycket anständigare.

We begin to live when we have conceived life as tragedy

28 dec. 2012

Att tyda tydningen

Tydningen är en tidskrift utgiven av Litteraterna, som härjar på litteraturvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet, och jag har läst nummer 6 och 7, ett finurligt dubbelnummer som samspelar med varandra på oväntade sätt.

Jo, för #6 har temat ”Humanioras potential” medan #7 har temat ”Den gränslösa människan”, och medan det förra numret är uppbyggt kring essäer är det senare numret uppbyggt kring skönlitterära texter, dikter och korta prosastycken. Jag blir genast fängslad av Anna Axfors ambitiösa och krångliga text, där hon tar sig ut ur det egna jaget och in i andras, likväl som det finns saker att fascineras av också i Helena Lies hästdikter. Men det kan här och där också skönjas en lite väl tilltagen experimentlusta, att det kunde ha lagts band på ett och annat språkligt påhitt.

Essäerna om humaniora är skrivna ur oväntade perspektiv, exempelvis utdraget ur Anders Ekström/Sverker Sörlins Alltings mått (från tidigare i år), med sin appell till samhället att ta tillvara humaniora, liksom Kari Jagerstedts mycket välfunna text om att när väl humanorian anpassar sig till den nya tiden blir den ett oemotståndligt inslag. Men också Henrik Johanssons roliga rättegångsscen där åklagare, försvar och domare reder ut varför (om?) humanioran behövs.

Jag måste också nämna att numret/numren innehåller några fint skrivna recensioner, däribland av Bjørn Rasmussens Huden är det elastiska hölje som omsluter lekamen och Susanna Lundins Hindenburg, två av årets viktigaste och bästa böcker helt enkelt.

5 kommentarer:

 1. Hur kan man få tag på den här tidskriften? Det ser ut som om den skulle kunna passa in i en kurs jag bygger upp till våren här i Zagreb, en kurs som vill försöka ställa en diagnos på humanioras och kulturens belägenhet i Sverige, Kroatien och andra länder i Europa. Steg två ska vara ett samtal kring hur vi ska hitta nya vägar för kultur och humaniora. (Ursäkta den lite slarviga presentationen, men jag ska strax hoppa på ett tåg och vill ändå antyda något i farten.)

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Pröva här: info@litteraterna.com.

  SvaraRadera
 4. Bodil Z: Eller maila till mig svensson.o.mats@gmail.com
  den finns annars på Rönnells i Stockholm eller Drottninggatans bokhandel i Uppsala.
  Vänligen
  Mats O. Svensson
  chefsredaktör för Tydningen

  SvaraRadera