7 okt. 2012

Call me Ishmael ...

Kan du tänka dig Fredrik Reinfeldt ställa upp och läsa ett kapitel ur låt säga Carl Jonas Love Almqvists roman Drottningens juvelsmycke, tillsammans med andra kända och okända som lånat sina röster till varsitt kapitel, som sedan finns tillgängligt för gratis nedladdning av den giriga allmänheten?

Nä, det här låter ju som en galen utopi. Och ändå är David Cameron en av dem som ställt upp för att läsa in ett kapitel ur Herman Melvilles magnifika Moby Dick, i ett projekt som pågår ända fram till mitten av januari nästa år. Då ska samtliga 135 kapitel vara fullbordade - ett kapitel om dagen går att ladda ned på den här hemsidan, som för tillfället befinner sig i kapitel 22. Några som har läst hittills är Tilda Swinton, Stephen Fry och Neil Tennant från Pet Shop Boys. Det är så nära ett allkonstverk man kan komma, för till varje kapitel har även en konstnär bidragit med illustrationer, en video, musik, eller annat.

Det är en briljant idé, och att lyssna på olika röster gör att du inte blir så beroende och tröttnar på uppläsaren. Och tredje kapitlet är helt lysande inläst av Nigel Williams, som med subtila åtbörder förstärker den komiska situationen när Ishmael tvingas dela bädd med kannibalen Queequeg, som gång på gång refereras vara "harpooneer". De homoerotiska antydningarna hanteras varsamt i Williams uppläsning.

Projektet startades av Plymouth International Book Festival, som en läsfrämjande insats i generella termer. I Sverige landade en statlig litteraturutredning i slutet av september, en utredning som återigen konstaterade tendensen att allt färre läser. Om Moby Dick är för omfattande - fast, varför, ett kapitel om dagen borde alla orka - kanske något svenskt institut kunde börja med Almqvist, om man vill ha en svensk roman som är lika viktig för vår nationella kanon som Moby Dick är för den amerikanska. Det enda jag kräver för att ha kläckt idén är att få läsa Nionde bokens scen VI, från Kolmården, där Tintomara springer fram i skogen. 

4 kommentarer:

 1. Almqvist knappast men Läckberg kanske.

  SvaraRadera
 2. Mm, ja ...
  Men jag hyser en förhoppning att kulturministern, vars namn jag inte verkar kunna lära mig: Lena ... Adelsson/Liljeroth, vad kommer först? ... att hon ska inspireras av det här. Det skulle kosta väldigt lite pengar, och ge mkt mer tillbaka i form av prestige, eller kredd som det heter.

  SvaraRadera
 3. Ja, en härlig idé. Jag tycker du ska få läsa den scen du valt ut. Kanske skulle jag fundera över vilken scen jag vill ha till min läsning. Varför skulle detta inte kunna bli verklighet? Har du sagt det till den här ministern?

  SvaraRadera
 4. Haha, ja, jag borde kontakta henne, men då blir hon bara sur ... Men nåt liknande borde gå att genomföra, typ läsningen av Proust På spaning efter den tid som flytt, som tog väl flera år, och gjordes i Stockholm. Det här kunde göras som den engelska webbsidan, med mp3-filer för varje kapitel. Drottningens juvelsmycke är ju inte ens hälften så lång som Moby Dick dessutom.

  SvaraRadera