att ta språnget in i mörkret och tugga i sig skuggorna

att ta språnget in i mörkret och tugga i sig skuggorna

8 sep. 2017

Nick Cave 181-200


181 The Sweetest Embrace (1996) Gjordes till en soloskiva från Barry Adamson, och texten är väldigt pessimistisk, typ den bästa omfamningen sker efter att sångaren erkänt att han inte längre älskar henne.

182 Accidents Will Happen (2008) Ytterligare en B-sida (från singeln ”Dig, Lazarus, Dig!!!”). Börjar med ganska valhänt gitarrspel, och en lite väl torftig text: ”An accident is just an accident”. Sångaren nämner drömmar han hade 1973, året då han bildade sitt första band Boys Next Door – temat återkommer på senaste skivan i ”Girl In Amber”, då han nämner att skivan har snurrat sedan 1984, året för hans första soloskiva.  

183 Still in Love (2003) Från ”Nocturama”, där Cave adresserar sin oförmåga att vara duglig: ”Call me up but remember I am no use to you at all”.

184  Life On Mars (2017) Nej, det är ingen cover på David Bowie, utan en låt som finns på soundtracket till en tv-serie om den första bemannade färden till planeten Mars (2033), med musik av Cave och Warren Ellis. De har ju tillsammans gjort musik till rätt många filmer under 00-talet, bland annat den relativt kända The Road. Det mest är instrumentalt, så också detta soundtrack, med undantag för denna som drivs av spoken word (”We’re coming down too fast / Everyone is writing letters home / 182 seconds baby”) och rätt fascinerande sound. Det är inte lätt med rymdmusik: oftast låter det erbarmligt trist, men jag gillar den här låten. Om The Creatures, Siouxsies hobbyband med Budgie, 1992 sa: ”Let’s go to Pluto”, känns det som att man efter den här låten gärna vill säga: ”Let’s go to Mars”. 

185 Go Tell The Women (2007) Grinderman-låt som informerar kvinnor att bandet har tröttat på sur feminism.

186  Idiot Prayer (1997) En av de svagare låtarna från ”The Boatman’s Call”.

187 A Good, Good Day (2001) ”See her breasts, how they rise and fall / And she knows I’ve used this line before”, sjunger Cave, och som alla vet anspelar han på en textrad från ”Hard On For Love”. Det här är en av många B-sidor från den här perioden, och är en lite långrandig hyllning till en, tja, vacker dag.

188 Under This Moon (2004) Många av Caves låtar handlar om månen. Det finns många som är bättre än denna anspråkslösa poplåt, som var B-sida till ”There She Goes, My Beautiful World”.

189 The Sorrowful Wife (2001) Nick Cave gifte sig 1999 med Susie Bick (det är från den här låten raden ”I married my wife on the day of the eclipse” kommer, och solförmörkelsen var 11/8. Många av låtarna på skivan ”No More Shall We Part” handlar om äktenskap. Här får vi veta att Susie tycker om att möblera om i hemlighet, något som återkommer i filmen One More Time With Feeling. Ovanligt nog inleds låten så gott som a capella.

190 The Moon Is In the Gutter (1984) B-sida till Caves första singel, som var en cover på Elvis ”In The Ghetto”. Den här låten är en ganska vacker men begränsad ballad som möligen hade passat bra på debutskivan ”From Her To Eternity”, och den alluderar i vilket fall vackert på Wordsworths dikt om påskliljorna.

191 Rise (2007) En småskum och stillsam låt som Grinderman ratade till sin första skiva. Förståeligt på ett sätt, då den inte riktigt låter som Grinderman.

192 To Be By Your Side (2001) Låten användes till en fransk eller belgisk film som jag tror handlar om det där gulliga djuret som gör konster i en vattentank i djurparken utanför Norrköping. Det kanske märks att jag inte är så intressant av den här låten.   

193 Chain Of Flowers (2007) En av Grindermans B-sidor, till ”No Pussy Blues”. En låt som inte gör så mycket intryck, och inte heller har så mycket att göra med hur LP-skivan lät. Allt kommer att ordna sig, även om det inte ordnar sig, lyder dess slutsats.  

194 Needle Boy (2013) Ytterligare en B-sida till ”Mermaids”. En ganska skum text om övernaturligheter, och musiken är en klar indikation till hur musiken skulle låta tre år senare på ”Skeleton Tree”, fast då mer förädlat.  

195 Black Crow King (1985) Cave parodierade goth-kulturen redan i The Birthday Party med ”Release The Bats”, och här verkar han vara trött på sina efterföljare. Detta tema återkommer med lite mer skärpa i ”More News From Nowhere”.

196 When My Love Comes Down (2007) En av de svagare låtarna från Grindermans första skiva, som lät rätt okej när den kom men som nu tio år senare låter lite jobbig.

197 The Carny (1986) En överskattad låt från ”Your Funeral … My Trial”, som Wim Wenders använde till cirkusscenerna i Himmel över Berlin. Passande, då låten imiterar cirkusmusik, och har en text som lär innehålla stoffet till två säsonger av en HBO-serie.

198 Christina The Astonishing (1992) Cave berättar om ett helgon från medeltiden, i denna lite tafatta låt från ”Henry’s Dream”. Texten har ändå sina poänger (”Into an oven she did crawl”).

199 Wake Up, My Lover (1997) Spelades in för ”Boatman’s Call”, men platsade inte på skivan. Trots titeln är det en ganska trött låt.

200 Decoration Day 2007) Från inspelningarna till Grindermans första skiva, men nådde inte riktigt fram, och det är väl kanske lika bra det. ”I’m not your favourite lover”, sjunger sångaren, ett tema som skulle återkomma i en av låtarna på ”Dig, Lazarus, Dig!!!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar