8 feb. 2021

Lär känna Amazon, Peo Rask, Black Island Books

Why did Jeff Bezos get divorced?

Because his marriage was a union.

 

Är människor onda eller bara dumma? Under hela 2000-talet har vi matats med rapporter om usla arbetsvillkor på Amazons lagerlokaler, något som spätts på med berättelser om leverantörer utan anställningspapper som kör ut varorna med osäkra betingelser. Ändå fortsätter vi nyttja Amazon, eftersom det är billigt och bekvämt. Strax innan jul etablerade de sig i Eskilstuna, till glädje för kommunpolitikerna. Är dessa politiker onda eller dumma, och vilket svar skulle vara minst dåligt?

 


Att Amazon garanterar arbetsvillkor – politikernas argument – är lätt att vederlägga. Peo Rask gör i sin nya bok Lär känna Amazon åtskilligt för att sammanfatta läget kring de senaste årens alarmerande redogörelser för företagets människofientliga arbetsmetod. Det är ett längre tidningsreportage, som till stor del staplar exempel. Gott så: den som saknat argument för att handla på Amazon behöver inte leta länge.

 

Jag tror inte heller att vi är så onda eller dumma, egentligen, bara att det hör till bekvämlighet att inte vilja veta. Vi vill inte gärna veta premisserna för de låga priserna på de varor vi omger oss med, för då skulle vi inte kunna fortsätta göda kapitalismen. Det beror på att vi människor är empatiska till vår natur: därför är det smidigare att slå händerna för öronen och ögonen.

 

Rasks bok är en indignationstext, men han behåller ett artigt resonerande tilltal genom hela framställningen. Hans lågmälda anstormning är retoriskt väl avvägd. Därmed blir den desto mer övertygande. För det handlar ju om något mer än ”bara en näthandel”, det här är ett politiskt maktövertagande, som visas av hur de stora internetföretagen – Amazon, Google, Facebook, Microsoft, Apple – samarbetar med kinesiska övervakningsföretag. Men det handlar inte bara om övervakning, utan är också en fråga om genus – kvinnor är underrepresenterade i chefsställning – och om miljön, och hur klimatet påverkas om vi handlar allt mer i små paket som ska levereras individuellt. Här kunde Rask ha tillagt att en ny generation nu håller på att lära sig det bekväma i att beställa tre par skor för att prova hemma och skicka tillbaka de par som inte passar, vilket så klart ökar den skadliga trafiken.

 

För Amazons vidräkning handlar det mycket om det Rask kallar ”anti-fackliga strategier”, hur de siktar in sig på att etablera sig i länder med låg företagsbeskattning. Även om mycket av det som läggs fram är bekant genom tidningsartiklar är det hårresande läsning. Det är storskaligt ekonomiskt bedrägeri och småskalig mobbning på arbetsgolvet, där småföreteelser bestraffas. Där gigekonomin kommer till ett högt och cyniskt pris, där människovärdet utmanas och utarmas när sjuklöner och semestersättning åsidosätts för tillfälliga kontrakt utan anställningsgarantier.

 

Som det inledande skämtet om Amazons grundare Jeff Bezos visar (är det inte tragiskt att alla roliga skämt är så grymma i sin sanning?) är fackföreningar ovälkomna. Vad Rask åstadkommer med sin bok är förhoppningsvis ett återupplivande av debatten om Amazon. Att hans bok inte går att köpa på Amazons svenska sajt är kanske en välgärning, då det annars hade varit sorgligt att den skulle behöva packas av någon som inte skulle kunna läsa den utan att bli förtvivlad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.