Den prisbelönte Quynh Trans andra roman handlar om en mamma och en dotter i Lund. Det är en stillsamt humoristisk och djupt allvarlig berättelse om vanliga människors sökande efter kärlek, skriven med respektfull blick för nyanser.
I sin debut Skugga och svalka skildrade Quynh Tran med osedvanlig precision hur det är att vara mitt i det som sker, men ändå känna sig utanför. Det här är en ovärderlig egenskap för en romanförfattare: förmågan att skildra en verklighet bortom polariseringar och svartvita förenklingar.
När andra njuter, Trans andra roman, handlar om en mamma och en tonårsdotter, bosatta i Lund. Maggie, mamman, har sitt ursprung i Vietnam. Hon gifte sig och hamnade i Sverige, men mannen är sedan länge ute ur bilden. Lana, dottern, har aldrig känt sin pappa. Hon har knivskurit en kille som tafsade på henne, och sedan dess vägrar hon bli ihop med någon.
Maggie jobbar på en japansk salong som ”värnar om stillhetens tradition”. Av beskrivningen att döma är det ett slags spa-anläggning (jag har aldrig satt min fot på en sådan, så jag har ingen aning). Hon har fått korn på en större lägenhet för henne och dottern, men de ska ha fyra månaders hyra i deposition, pengar hon saknar. Högerpolitiker som förespråkar att alla kan unna sig en buffert på ett par månadslöner brukar inte få gehör när de möter ensamstående mammor med lika låg inkomst som Maggie.
Tran växlar berättarperspektiv mellan mamman och dottern, ett grepp som varieras genom att det inte följer den gängse mallen att ge dem vartannat kapitel som huvudperson. Det är med förbluffande pricksäkerhet han tillägnar sig idiomen hos både mamman och den sextonåriga dottern, med extra plus för att ha kanaliserat en tonårings musiksmak (Sabrina Carpenter, Olivia Rodrigo och Alice Boman). Med fin språklig känsla och stillsam humor som inte söker bekräftande gapflabb ges vi ett dubbelporträtt av skör längtan.
Det som förenar de två huvudpersonerna är deras dröm om något större, och hur svårt det är att infria dessa drömmar utan att det får negativa konsekvenser. Hos Maggie handlar det inte bara om att få tillträde till en större lägenhet – hon längtar efter kärlek, liksom dottern gör det. Men båda har skadats på skilda sätt, och hos Lana finns våldet hela tiden latent, som ett uttryck för en frustration som vägrar verbaliseras.
För några år sedan handlade kulturdebatten mycket om identitetspolitik, där det ansågs ofint att gestalta det man inte hade omedelbar erfarenhet av. Det ansågs ”problematiskt” att exempelvis en man skrev utifrån en kvinnas perspektiv. Lyckligtvis har Quynh Tran inga problem alls att göra både Maggie och Lana till två trovärdiga karaktärer.
Det är också befriande att få ta del av två oansenliga individers öden. Kanske ser vi en återkomst för ”den vanliga människan” i den svenska samtidsromanen. Åtminstone har i vår Elin Persson med Pizzeria Roma och Hans Gunnarsson med Den smala lyckan demonstrerat att det är fullt möjligt att skriva extraordinära romaner om ordinära protagonister. Nu också Quynh Tran, med lika oförglömliga porträtt av de vanliga Maggie och Lana.
(Också publicerad i Jönköpings-Posten 29/4 2025)