Hon skämdes för sanningen. Lögnen var så mycket anständigare.

We begin to live when we have conceived life as tragedy

20 juli 2018

Politiken, Helene Rådberg, Ordfront


I sin nya bok Politiken porträtterar Helene Rådberg kvinnor i lågavlönade yrken inom sjukvården och barnomsorgen. Hon gör det i en empatiskt skriven dikt som ger röst åt dem som saknar plattform, i starkt poetiska bilder som pekar ut missförhållandena. Det är en underdrift att påstå att det är välkommet.

Välkommet, eftersom Rådberg låter oss ta del av en värld som angår så många, och som borde skapa identifikation även hos dem som tillhör andra samhällsklasser. Här sys en allt snävare kostym av politikernas nedskärningar: ”Rasar genom korridorer / Sjuk bland de sjuka Spegel / Sjukdagar mal mals / som malande in i kontroller”.

Arbetet reducerar dessa kvinnor till kroppar, något som förstärks i Rådbergs återkommande bild av belastningsskador, den emfas hon ger kroppen i närbilder av kroppsarbetets konsekvenser. Hon tar hjälp av bland andra Sylvia Plath för att visa att motståndet finns investerat i själva språket, att det är där kedjan kan brytas. Traditionen är stark, ja, men likaså viljan att förbättra våra villkor.

(Också publicerad i Jönköpings-Posten 20/7 2018)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar