Hon skämdes för sanningen. Lögnen var så mycket anständigare.

We begin to live when we have conceived life as tragedy

1 aug. 2011

Unni Drougge om en ny spännande författare

Unni Drougge har upptäckt en författare. Han heter Oscar Wilde. Hon skriver om honom i dagens Svd, och jag antar att det har med Pride-veckan att göra, som inleds idag (går av stapeln, som det hette på 1900-talet), även om jag tror att det är ett evangemang Wilde skulle ha undvikit. Hennes text handlar om Bosie, och hon redovisar inga andra källor än hans egna biografier, som är ganska tendentiöst skrivna. Det är lite rörande när kändisar upptäcker något, och vill berätta om det: som när Blondinbellas fd ("Nisse", på riktigt!) skulle upplysa sina läsare om en tv-serie som han hade hittat och ville berätta om - det var Seinfeld. Nåja: Drougge kunde gott ha kostat på sig att stava rätt när hon citerar ur Bosies dikt, om den nu är så berömd - när kärleken personifieras stavas den med versal, "Love", som i "the Love that dare not speak its name", ur Bosies dikt "Two Loves" (för övrigt en fin allusion på en av Shakespeares sonetter, nr 144 om jag ej missminner mig):
"What is thy name?' He said, 'My name is Love.'
Then straight the first did turn himself to me
And cried, 'He lieth, for his name is Shame,
But I am Love, and I was wont to be
Alone in this fair garden, till he came
Unasked by night; I am true Love, I fill
The hearts of boy and girl with mutual flame.'
Then sighing, said the other, 'Have thy will,
I am the Love that dare not speak its name.'"

Pride-folket har haft svårt att annektera Oscar Wilde, och det ska de ha, tycker jag. Ännu svårare att få över Shakespeare, som är berömd för att driva gäck med alla sina exegeter.

4 kommentarer:

  1. Vilhelm Ekelund skrev 1913: "För att veta hvem Wilde är behöfver man icke läsa honom. Man behöfver bara se på hans publikum." Det var djupt orättvist redan då. I dag verkar det orättvisare än nånsin.

    Lars

    SvaraRadera
  2. Unni Drougge har skrivit en novell för Novellix som handlar om Oscar Wilde och Bosie, och faktiskt var den bästa i den kvartett som förlaget presenterades. Den gav mig ökad respekt för Drougge,
    Vad gäller sonetten är det just nr 144 som börjar:
    Two loves I have, of comfort and despair,

    SvaraRadera
  3. Visst. Men Ekelund sa så mycket annat som var så rätt ...
    Ja, Unni Drougge är på något sätt underskattad. Jag såg henne på bokmässan för några år sedan, hon såg så ensam ut. Jag skulle gärna läsa hennes novell om Wilde/Bosie, men av de där Novellix-böckerna har jag bara hittat Jonas Karlsson (som är lika överskattad som UD är underskattad).

    SvaraRadera
  4. Av de fyra novellix-novellerna var Drougges klart bäst. Hon är som du säger underskattad.

    SvaraRadera