Sidor

18 dec. 2015

Årets 5 bästa böcker


Jag har för Jönköpings-Posten rekommenderat mina fem favoritböcker från i år:

Minnet av livet av Elizabeth Bishop (ellerströms) Om: Urval dikter från en av USA:s mest hållbara poeter (hon dog 1979). Utgivningen var sparsmakad och hon bearbetade dikterna hårt, och gav endast ut fyra diktsamlingar. Omdöme: Bishop skriver exotiskt men exakt om känslor, med ett precist bildspråk. Trots att dikterna är så hårt redigerade bevarar de ett spontant intryck, och är ljuvlig läsning.

Villette av Charlotte Brontë (Modernista) Om: Lucy Snowe, föräldralös och tillknäppt ung kvinna åker till Belgien och blir förälskad i en av lärarna. Den första svenska översättningen sedan 1854. Omdöme: Författaren är mer känd för ”Jane Eyre”, men det här är en roman som fördjupar dess tematik. Satirisk, feministisk, fyndig, och stilistiskt fulländad.  
 
Trilogin av Jon Fosse (Bonniers) Om: Kärlekshistorien mellan Asle och Alida i en tidlös norsk stadsmiljö. Ett brott begås, uppoffringar måste göras. Omdöme: På den knapphändigaste prosan förmedlas kärlekens ömmaste och brutalaste sidor. En berättelse som växer fram långsamt, men gör desto större avtryck. En arketypisk historia, omöjlig att glömma.  


Den sårade divan av Karin Johannisson (Bonniers) Om: De tre konstnärerna Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs vårdas på Beckomberga. Det är också en essä om förhållandet mellan galenskap och kreativitet. Omdöme: Karin Johannisson skriver sakligt och inkännande. Vi får en förbluffande inblick i hur förra århundradet såg på utmanande och avvikande kvinnligt beteende.    

Linjen, Elise Karlsson (Natur & Kultur) Om: Den ängsliga Emma arbetar på ett bokförlag som ger ut självhjälpsböcker. Hon blir insnärjd i företagets intriger, och tappar allt mer kontrollen. Omdöme: Sällsynt rolig svensk roman, som diskuterar prekariatet, allvarligt men med glimt i ögat. Emmas osäkerhet gestaltas finkänsligt och fullödigt.  

(Också publicerad i Jönköpings-Posten 19/12 2015)

4 kommentarer:

 1. Får vi Årets Bästa Musik också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis. By popular demand. Lägger ut en sån ... i morgon, troligen.

   Radera
 2. Säkert "bra" böcker. Men utanför verkligheten. Houellebecqs Soumission borde varit med. Och Kertesz.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linjen tar ju upp något konkret från samtiden, men jag förstår vad du menar. Jag tyckte Houllebecqs var ojämn. Kertesz ännu mer så.

   Radera