Det här blir kanon, hörde jag någon säga, om Tidöregeringens dekret att instifta en svensk kanon. Lars Trägårdh tillsattes, och i höst ska resultatet presenteras. Det har blivit några avhopp på vägen, en del bråk med intressegrupper, och jag befarar att till och med de som var allra mest positivt inställda vid det här laget har tappat entusiasmen. Det ska bli en generös kanon, har Trägårdh hintat i någon av de otaliga intervjuer han haft tid att medverka i. Kanske det blir dragspelsmusik, smörgåstårta och pyspunka som blir kvar för att definiera det ”svenska”.
I nya numret av Vi är Trägårdh omslagspojke, med rubriken ”Bråkmakaren”. Varje gång någon som är typiskt svensk definieras som ”osvensk” osäkrar jag min revolver; jag undrar därför hur länge det ska dröja innan Trägårdh kallas just ”osvensk”. Svaret lyder: första meningen.
Det sker i Christian Dauns långa – bitvis läsvärda – reportage. Det känns dock som om jag redan har läst den här texten, i någon av morgontidningarna. Eller beror det bara på att den som så gärna vill vara ”provokativ” så lätt får slut på ammunition, att hen måste skjuta allt lösare skott? De arton bilderna på honom visar att jag inte för mitt liv skulle kunna se skillnad på honom och Björn Borg – det säger kanske något? Björn Borg, som kallades ”Ice-Borg”, har eventuellt i en kanon att göra, som företrädare för den del av det svenska kynnet som handlar om att till inget pris i världen visa några känslor.
Det finns förstås mycket annat att läsa i Vi, en kulturtidskrift som jag tvekar att skriva om då jag är partisk (bidrar ibland med recensioner, som i det här numrets text om Isabella Nilssons fantastiska Tomhet och ömhet, samt att jag är med och väljer Vi:s litteraturpristagare). Jag fastnar för en jättefin intervju med Lina Wolff, som ju brukar kallas mer spansk än svensk. Intervjun tar plats i Madrid, och handlar förstås om den kommande boken, Liken vi begravde.
Kanon är i fokus också i Axess senaste nummer, med den självsäkra rubriken ”Vi väljer kanon”. Vad jag tycker om urvalet, som lanseras av elva modiga skribenter, däribland Josefin de Gregorio, Carina Burman, Lukas Moodysson och Anna Victoria Hallberg? Tre plus? Eller med nuvarande betygssystem i skolan: C?
Om det här är en kanon som ska fungera i skolan – redaktören Nina Solomin hävdar i ledaren att det är ett svek mot de unga att vägra dem en kanon – ger jag inte mycket för förslagen att låta dem läsa Verner von Heidenstam, Pär Lagerkvists Bödeln (lita på en som försökt), Emmanuel Swedenborg (quid infernum?) och Åke Hodell. Hur mycket jag än gillar Lars Jakobsson och Lotta Lotass är det nog ett större svek mot majoriteten av eleverna att läsa något som högst en eller två elever per klass kommer att uppskatta. Förlåt om jag blir tråkigt didaktisk här, men en kanon måste vara levande. Tove Jansson, som Johan Tralau föreslår, är mer genomtänkt – och skulle också vara behövligt, eftersom fler känner till hennes Muminmuggar än böckerna hon skrev. Lars Norén, föreslår Anna Victoria Hallberg. I wish, men önskningar är inte alltid genomförbara …
Men Lukas och Clara Moodyssons förslag, att läsa Stina Carlsson, Artur Ståhle och Birgitta Medelius, går inte att ta på allvar. Fint att ni hittade fram till dem (Ståhles bok om Malmö finns i tre exemplar i Sverige), men jag betackar mig dem. Josefin de Gregorio resonerar mer sansat: ”De flesta vet instinktivt vilka verk som hör hemma i en svensk litterär kanon.” Ja, så uppgiften är en överloppsgärning. Tillsätt en grupp för all del, men den kommer bara att peka ut Lagerlöf, Strindberg, Bellman, Boye, Södergran, Lidman, Moberg, Ekelöf, någon eller några Martinson.