Sidor

6 jan. 2021

Ordkonst Mikro

Under de senaste åren har jag följt Akademiska föreningens Ordkonst, med säte i Lund. Det har visat sig vara en plantskola för författare och kritiker, som här ges tillfälle att göra intryck. Det sker i en tidskrift som befinner sig exakt mittemellan fanzinet och den etablerade kulturtidskriften. Entusiasm och professionalitet samsas mellan sidorna.

 

Nummer 4 för 2020 är ett annorlunda nummer. Utöver de konventionella inslagen med dikter och kritik har Ludwig Landström företagit 75 korta intervjuer. När jag först hörde talas om detta projekt tänkte jag att det skulle bli för plottrigt och knapphändigt. Men mönster utkristalliseras när frågorna ibland upprepas, och med fokus ibland inställt på formatet – det kortfattade, som är ett område för en del av de intervjuade, såsom forskare i mikroekonomi och annat, samt mikroförläggare.

 


Förutsägbart nog är Marguerite Duras och Simone Weil på samtligas läppar (glädjande nog), men även Agota Kristofs Den stora skrivboken. Bland de intervjuade finns så många personliga favoriter att det vore tjänstefel av mig att inte anbefalla det här numret av Ordkonst för den som inte stiftat bekantskap med den innan. För visst du läsa vad följande har att säga: Aase Berg, Andrzej Tichý, Anna Hallberg, Carl-Michael Edenborg, David Zimmerman, Donia Saleh, Elis Burrau, Erik Lindman Mata, Eva Kristina Olsson, Gunnar Nirstedt, Hanna Hallgren, - Johansson, - Rajs Lara, Helena Boberg, - Fagertun, - Granström, Ida Börjel, - Linde, - Therén, Iman Mohammed, Jenny Högström, - Maria Nilsson, - Tunedal, Johan Jönson, Jonas Gren, - Rasmussen, Jonna Bornemark, Kettil Kasang, Kristofer Folkhammar, Leif Holmstrand, Lina Wolf, Lydia Davis, Lyra Koli, Magnus William Olsson, Malte Persson, Mara Lee, Marit Kapla, Nino Mick, Petra Mölstad, Pär Thörn, Signe Gjessing, Stefan Lindberg, Ulf Karl Olov Nilsson, Åsa Maria Kraft …

 

Roligast är som väntat Johan Jönson, som korrigerar felskrivningen i Bonniers vårkatalog att hans kommande diktsamling ProponeisiS ska vara 1500 sidor lång: ”Katalogen stämmer inte. Boken blir på 2270 sidor ungefär.”

 

Sju helsidor författarfoton i hög kvalitet är också något som förhöjer värdet av denna unika utgåva. Dessutom har ett litet appendix tryckts, ett mikronummer av Ordkonst, oerhört snyggt formgivet med blå text. Av dikterna fastnar jag för Rebecca Larssons engelska, i synnerhet den som heter ”Audrey”:

 

                      hello

                      I am               I am               and I am

                      trying out unimaginable to turn i…      

 

På fyrtio minisidor trängs 18 skribenter utan att det blir trångt alls. Det blir en mikroantologi, följt av sex mikrorecensioner, där fröjden är en veritabelt elak sågning av tv-serien Amningsrummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.