Det går inte att
påstå att S-ledaren Stefan Löfven är the hardest working man
i svensk politik. Han sitter inte i riksdagen, och frågan är i
vilken mån det kan ses som för- eller nackdel. På egen hand ska
han vässa sin retorik, något han kommer att behöva, när han inom
kort hamnar rätt i valrörelsen.
Något som Löfven
behöver arbeta mer på är i vilket fall tydlighet, något som med
all önskvärd tydlighet framgick när han igår talade på Per
Brahegymnasiet, i en helt fullsatt Brahesal. Inte minst när vi nyss
i tv-dokumentären fått rikliga exempel på Olof Palmes retorik –
säga vad man vill om den mannen, men han skrädde inga ord.
Den som bespetsat sig på att Löfven inför salens ungdomar skulle
hålla ett engagerat tal fick lämna sejouren med snopen min. Till
hans försvar kan sägas att han åtminstone bemödade sig om att
svara de ambitiösa eleverna först efter att ha fått ögonkontakt.
Men röstläget var konstant nere i källaren, som om han pratade om
saker som han inte kunde uppbåda något intresse för.
Ämnena var ändå
de som lär bli i vardagsmaten i valrörelsen: sysselsättningen,
miljön, skolan, ekonomin … Hans politiska vision rör sig i diffus
terräng, och vore jag hans rådgivare skulle jag inskärpa att han
behöver skarpare idéer.
Då begär jag också
mer än de allra mest inövade svaren: jag begär mer av spontanitet
och flexibilitet. Nä, en partiledare klarar sig förstås utan hög
personlig utstrålning, men bara om där samtidigt finns en
påfallande duglighet. Stefan Löfven har fortfarande mer att bevisa.
(Också publicerad i Jönköpings-Posten 24/1 2013)
Verkligen trist att läsa! Vänstern - om man nu kan lägga Socialdemokraterna i den fållan - eller snarare oppositionen bör ju markera och klart framföra en politik som inte är marknadens eller storbolagens eller rut-rotavdragarnas; utan om solidaritet och gemenskap och värnandet om de mer utsatta.
SvaraRaderaDu inleder med att säga att Stefan Löfven knappast är en the hardest working man och som enda kriterium pekar du på att han saknar riksdagsplats! Är det inte försök till litet väl lättköpta poäng? Vad säger det om hur hur hårt han arbetar? Du vet uppenbarligen inte ett smack om det. Jag var inte där under Stefans besök hos er men är förvånad att han inte kunde delge dig något nytt särskilt när det gäller sysselsättningspolitik i vilken fråga partiet just lagt fram ett förslagspaket, se http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Jobben-forst-/. Jag var som sagt inte där och kanske hade han en dålig dag, men när du klagar på bristande spontanitet, flexibilitet och personlig utstrålning så vill jag bara hänvisa till Skavlanprogrammet http://www.svtplay.se/video/971208/del-1-av-12. När det så slutligen gäller ditt frågetecken för att Stefan Löfven inte bevisat "en påfallande duglighet", så konstaterar jag att du måste ha sovit bland dina böcker de senaste 10 åren, under vilken tid Stefan Löfven gjort en uppskattad facklig karriär först som central förhandlare och senare de sista sex åren som ledare för ett av Sveriges största fackförbund, nämligen IfMetall. Med detta sagt så kan jag bara konstatera - till skillnad från min man Pelle (V) ovan - att det du sagt ovan säger bra mycket mer om dig själv än om Stefan Löfven. Det är inte utan att jag förstår att dina rader skrivits för den genomborgerliga Jönköpingsposten. Mvh Bo Widegren
SvaraRaderaÄsch, klart han kan ha en dålig dag, men det kändes bara som att han inte ansträngde sig. Jo, S har lagt fram ett program, men hans svar den aktuella onsdagen var oklara, dunkla, eller gav rentav exempel på att vara dåligt insatt (som hur han svarade på en fråga om köttkonsumtion, eller hur han svarade på en fråga om kollektivtrafiken).
SvaraRaderaSen må det vara att JP är borgerlig, jag skriver ju på kultursidan & är inte anställd annat än som frilans, & mina åsikter är mina egna. Därför kan jag kritisera Löfven ena dagen & Lööf nästa, dvs idag.
Frågan om hur hårt eller inte hårt Löfven jobbar får väl andra svara på, men jag är knappast ensam om att tycka att han kunde ta mer plats i den offentliga debatten, kanske speciellt eftersom han saknar riksdagsplats.
Du undviker i ditt svar att kommentera de av dig använda svepande formuleringarna bristande spontanitet (vad du nu menar med det?), flexibilitet (vad du nu menar med det?) och personlig utstrålning (vad du nu menar med det?) och sedan avrunda med det uppenbarligen osakliga att Stefan inte visat någon "påfallande duglighet". Då är det väl bara rätmätigt att man placerar dig bland de övriga nyliberala jönsarna på JP, anställd eller ej.
SvaraRaderaMvh Bo W - www.blogg.s-info.se/bowidegren
Mm, det är väl tydligt att det inte går att yttra en negativ stavelse om Socialdemokratin?
SvaraRaderaDet som stod i tidningen var ju bara en kort reflektion, det går inte att utveckla tankarna på det utrymmet, 1500 tecken.
a) bristande spontanitet: att inte svara direkt på frågorna, utan välja förberedda svar, ex när en elev frågade om kollektivtrafiken - då svarade han om järnvägen i stället.
b) flexibilitet: typ samma, att vara alltför styrd av det som har bestämts på förhand.
c) personlig utstrålning: låt gå för att det var på skämt, men häromveckan i Skavlan var det ingen som kände igen bilden på Stefan Löfven när reportern Niklas (?) visade det för folk på stan. Det säger ändå något - återigen, det där var ju uppgjort, men poängen är att de inte skulle kunna göra så om Löfven hade tagit mer plats. Och som sagt: utstrålningen är inte det viktigaste, men när man pratar med ungdomar finns det orsak att anstränga sig, försöka nå ut, försöka visa sig intresserad, inte bara låta det bli en dag på jobbet.
d) påfallande duglighet: jag tycker ändå att han måste bevisa mer. Att han har visat duglighet inom facket må vara en sak, det är skillnad att vara partiledare. Där har jag inte sett tillräckligt av honom, och återigen, det här är knappast någon kritik som jag är ensam om att hysa.
+ alltså att jag dagen efter skrev mycket mer elaka saker om Annie Lööf i JP. Fast som jag sa: inga är lika lättkränkta som Socialdemokrater ...
SvaraRadera