Sidor

4 mars 2012

Är du lönsam eller bra?

I Norge diskuteras förhållandet mellan kommersiell och kvalitativ litteratur: det känns som att den här debatten har gått lite för många varv nu. En bok som säljer bra får per automatik negativ kritik, menas det i Norge - ett argument som har blivit en truism i Sverige, där snyftande bästsäljare lite då och tigger om godare recensioner. Som jag uppfattar den här Svd-artikeln betyder det att Anne B. Ragde - en författare som säljer bra och får fina recensioner - antyder att norska författare medvetet skriver okommersiellt, i rädsla för att försäljningssiffror ska avskräcka recensenterna. Men det är att underskatta dem: inte för att jag på den så kallade raka armen kommer på något exempel, men någon gång har väl en bok som sålt mycket fått positiv kritik?

8 kommentarer:

  1. Tjärdalen av Sara Lidman

    SvaraRadera
  2. Mm, kanske Kerstin Ekman? Hennes senaste böcker - det känns som att alla läser dem, och att hon har fått bättre kritik än nånsin?

    SvaraRadera
  3. Jan Myrdal har ofta fått bra kritik, och ingalunda bara av sina egna "åsiktsfränder" - Barndom t ex fick nog väldigt bra kritik som roman, och sålde bra. P-O Enquist också, och nog är han läst. Att t ex Björn Ranelid och PC Jersild ganska ofta fått ljummen eller negativ kritik tror jag inte har att göra med att de skulle ses som kommersialiserade sell-outs, snarare att de uppfattas som litet naiva eller trivialiserande.

    SvaraRadera
  4. Sigrid Combüchen Spill.

    SvaraRadera
  5. Bra förslag, men - ah, undantag går väl alltid att hitta, och Augustprisvinnare blir väl nästan per automatik storsäljare, och får fina recensioner också ... Knausgård, ja, men att få goda recensioner i realtid är ingen garant för att det ska vara en längre tid, snarare tvärtom i många fall.

    SvaraRadera
  6. Är inte diskussionen lite trivial? En del böcker är urbra och de gillas av alla, en del är lättlästa och de gillas av många och andra är intressanta - och de gillas av få. Kvalitetsmässigt betyder det inte att de intressanta är bättre än de urbra böckerna, men inte heller tvärtom, nödvändigtvis. Många negationer där. Och så finns det dåliga böcker förstås.

    SvaraRadera
  7. Ja, nog är jag lite trött på den här diskussionen. Man ska också komma ihåg att böcker har lite olika syften: det finns böcker som bara är skrivna för att vara förströelse, och det behöver inte vara något negativt med det.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.